Vervolgstappen Lokale Energie Strategie (LES) bekend

De vervolgstappen van de Lokale Energie Strategie (LES) Kaag en Braassem zijn bekend. De gemeente gaat samen met de omgeving toewerken naar een beleidskader voor wind- en zonne-energie. Daarnaast neemt de gemeente deel aan een verkennend traject voor zonne-energie langs de A4. Huidige projecten die gericht zijn op het besparen van energie en het isoleren van woningen en gebouwen gaan ook actief door.

Afbeelding vervolgstappen LES. Infographic-beeld met de volgende tekst: vervolgstappen Lokale Energiestratregie zijn bekend.Het volledige overzicht van de vervolgstappen vindt u op het raadsinformatiesysteem. De vervolgstappen laten zien hoe de gemeente gaat werken aan de doelen die in de LES staan beschreven. De vervolgstappen zijn beschreven tot 2025, omdat niet alle onderdelen uit de LES gelijktijdig opgepakt kunnen worden. De gemeente blijft actief inzetten op het besparen van energie en het isoleren van huizen en gebouwen. Daarnaast gaat de gemeente verder met het verkennen van de mogelijkheden voor duurzame energie opwek binnen de vastgestelde zoekgebieden. Met het opwekken van elektriciteit door wind en zon verminderen we als gemeente de meeste CO2-uitstoot.

Beleidskader voor wind- en zonne-energie

De gemeente gaat samen met de omgeving toewerken naar een beleidskader wind- en zonne-energie. In een beleidskader staan de (wettelijke) eisen beschreven waaraan een windturbine en zonneweide moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de eisen voor gezondheid, veiligheid, milieu en de opstelling van windturbines/zonneweides. Maar ook het controleren van de effecten op de omgeving, het delen van de opbrengsten, en de ruimte op ons elektriciteitsnetwerk. Met een beleidskader kan een vergunning worden afgegeven voor wind- en zonne-energie. Dit is nu nog niet mogelijk.

Meedenken en -praten over beleidskader

Het is belangrijk dat de omgeving kan meedenken en -praten over de randvoorwaarden voor windturbines en/of zonneweides. Daarom werkt de gemeente aan een participatieplan. Op 11 december 2024 wordt het participatieplan gepresenteerd aan de gemeenteraad tijdens een Context en Kader-avond. U bent van harte uitgenodigd om (online) mee te luisteren. Naar verwachting start het participatietraject in de eerste helft van 2025. Houd het platform www.energievoorkaagenbraassem.nl goed in de gaten voor meer informatie over hoe en wanneer u kunt meedenken en -praten.

Duurzame energie opwek langs A4

Voor duurzame energie opwek langs de A4 doet de gemeente mee aan een verkennend traject van Rijkswaterstaat. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht voor het plaatsen van zonnepanelen op geluidsschermen, langs het spoor en op restgronden langs de weg. De gemeente doet dit samen met andere gemeenten binnen Holland Rijnland, zoals Zoeterwoude, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.

Over de Lokale Energie Strategie

In de Lokale Energie Strategie staat onder andere beschreven hoe we als gemeente van fossiele brandstoffen kunnen overstappen naar duurzame bronnen, zoals zon en wind. Het doel is om in 2030 veel minder CO2 uit te stoten om onze broeikasgassen te verminderen. Dit gaan we doen door het energieverbruik in huizen, bedrijven en het verkeer te verlagen. Daarnaast is er de ambitie om 0,09 TWh duurzame elektriciteit op te wekken in 2030. Dat is dan ongeveer 40% van ons totale elektriciteitsverbruik. De gemeente wil beschikbare daken, parkeerplaatsen, braakliggende gronden, restruimte en geluidsschermen volledig benutten voor zonnepanelen. Dit is alleen niet genoeg. Daarom wordt er ook gekeken naar grootschalige energie opwek door windturbines en zonneweides voor het behalen van onze doelen. Dit doen we in afstemming met de omgeving, de provincie, de regio en buurgemeenten. Zo werken we met elkaar naar een duurzaam Kaag en Braassem.