Speech burgemeester Astrid Heijstee bij de nieuwjaarsontmoeting
Afgelopen dinsdag was de nieuwjaarsontmoeting. Tijdens deze avond verzorgde burgemeester Astrid Heijstee een nieuwjaarstoespraak. Ook werden er een drietal vrijwilligerscomplimenten uitgedeeld: voor het Daisypark en skatebaan in Woubrugge, het zwemstrand en jachthaven Venegat en Rijnsaterwoude en voor het Sportpad-Zuid in Roelofarendsveen. De speech kunt u hieronder lezen.
Tijdens de avond werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zo gaf wethouder Dolf Kistemaker een vrijwilligerscompliment aan de vrijwilligers van het Daisypark en skatebaan in Woubruge. Wethouder Yvonne Peters gaf de uitreiking aan de vrijwilligers van het zwemstrand en jachthaven Venegat in Rijnsaterwoude. Wethouders Gerben van Duin en Nick van Egmond gaven op hun beurt een uitreiking aan de vrijwilligers van het Sportpad-Zuid in Roelofarendsveen.
Speech burgemeester Astrid Heijstee
"Namens het college heet ik u van harte welkom! Hier in Poco Mas, in het hart van Roelofarendsveen, één van onze mooie dorpen. Bij binnenkomst heeft u hopelijk genoten van de muzikale klanken van Wim Loos. Vanavond zal hij ook voor u spelen.
Met de start van een nieuw jaar zeggen we gedag tegen 2024. We koesteren de herinneringen en mooie momenten die we hebben gehad. We hebben geleerd van de uitdagende situaties waar we voor kwamen te staan. We verloren geliefden, maakten ons zorgen over onze gezondheid, maar waren ook blij met de geboorte van nieuw leven. In Kaag en Braassem wonen op 1 januari 2025 29.320 mensen. In 2024 zijn er 149 nieuwe inwoners bij gekomen. Tijdens de avond voor nieuwe inwoners in november hebben we een groot deel hiervan welkom geheten en hen wegwijs gemaakt in Kaag en Braassem.
We hebben het oude jaar in stijl afgesloten. Veel inwoners vierden feest en een aantal doken samen met mij op 1 januari de Woudwetering in. Hierbij spreek ik mijn dank uit aan de collega’s van de brandweer, politie, onze boa’s, de jongerenwerkers en de buitendienst die in de aanloop naar én op oudejaarsavond veel inzet hebben gepleegd. Was het pittig voor hen? Zeker. Sommige collega’s gaan niet vrij over straat. Laten we ons daar bewust van blijven.
2024 was een merkwaardig jaar. Mondiaal en ook in Nederland is veel onrust. Er is onvrede. We klagen, hoewel we dat als Nederlanders ook wel gewend zijn. We praten via de mail of via de app, we zijn niet meer gewend om elkaar even te bellen of te ontmoeten en het uit te praten. De vrijheid die we hebben in Nederland en die ons het recht geeft om te zeggen wat je denkt, onthoudt ons echter niet van de verantwoordelijkheid om na te denken over wat je zegt.
Toch hebben we ons in het afgelopen jaar ook van de mooiste kant laten zien. Ik zie in de dorpen individuen en groepen opstaan om initiatieven te ontplooien. Soms groots, zoals in Hoogmade waar de voetbaltraining niet doorging omdat het hele dorp in de kerk wilde zijn om over de toekomst van het dorp te praten. De Poldertocht die honderden mensen op de been brengt om door ons uniek landschap te kunnen wandelen. De Fancy Fair in Oud Ade waar duizenden euro’s wordt opgehaald voor de verenigingen in het eigen dorp. Maar ook op kleine schaal, een groep 6 die geld ophaalt voor kankeronderzoek, een ondernemer die een nieuwkomer onder de vleugels neemt om te helpen bij integreren, de vrijwilliger op de duofiets die iemand blij maakt en een rondje fietst langs de woning waar iemand opgegroeid is. Maar ook buurtbewoners en onderwijzers, die onvoorwaardelijk steun leveren aan een gezin bij een tragisch incident.
Er zijn zoveel verhalen, dat ze niet allemaal benoemd kunnen worden. Het geeft een gevoel van trots. Dit wordt nog eens benadrukt door de 15 koninklijke onderscheidingen die ik dit jaar, namens de Koning, mocht uitreiken. Stuk voor stuk bijzondere inwoners.
Het is cliché en u heeft het vast al vele malen gehoord deze dagen, maar 2025 wordt voor onze gemeente en inwoners een uitdagend jaar. De gemeentelijke begroting staat onder druk en er liggen complexe opgaven. We staan voor lastige keuzes omdat vanuit Den Haag steeds minder geld komt voor taken die wij moeten uitvoeren. Onze gemeenteraad moet daarover besluiten nemen. En dat is niet altijd gemakkelijk. Hoe vaak wordt mij niet verteld dat jongeren op zoek zijn naar een geschikte en betaalbare woning in onze gemeente? Hoe vaak zeggen ouderen dat ze zich zorgen maken over de voorzieningen die uit het dorp verdwijnen? Hoe vaak roepen ondernemers dat zij ruimte nodig hebben om te kunnen blijven investeren in de economie en daarmee in de werkgelegenheid? We kennen allemaal, dichtbij of verder weg, deze verhalen.
Ik kan u nu een opsomming geven van al onze opgaven en doelen voor het komend jaar. Maar ik ga iets anders doen. Ik neem u mee, naar de toekomst.
Ik neem u mee naar 2050. In het Kaag en Braassem van 2050.
In het museum Alkemade is een nieuwe tentoonstelling geopend waarbij de laatste auto op diesel tentoongesteld is. Een eyecatcher waar veel mensen naar komen kijken.
Bij de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester, die dit jaar gehouden wordt bij de nieuwjaarsduik in het Braassemermeer waar 1.000 inwoners aan meedoen, wordt teruggekeken op 2049. Ook oud-burgemeester Astrid Heijstee, op 79-jarige leeftijd, doet mee aan de duik.
Kaag en Braassem is groots geworden doordat ondernemers al vroegtijdig, in de jaren twintig van de 21e eeuw, innovaties hebben ontwikkeld. Dat heeft werkgelegenheid gegenereerd waardoor het best goed gaat met de gemeente. Kaag en Braassem heeft zelfs landelijk de eerste plek ingenomen voor de meest zelfvoorzienende gemeente voor de voedselproductie. Dit door de getoonde lef en innovatiekracht bij de agrariërs.
De mobiele brigades van de gemeente rijden door de dorpen en wijken. Het paspoort en rijbewijs kan daar worden aangevraagd, zoals ook de benodigde ondersteuning op het gebied van welzijn. De uitdaging ligt er immers in dat er veel vergrijzing is in Kaag en Braassem. Er zijn veel 60-plussers en, vanwege de gratis sportpas voor elke inwoner, meer dan tweehonderd 100-jarigen. We worden gezond oud.
De gemeenteraad, nu bestaande uit 27 raadsleden, heeft zelfstandig besloten dat in Kaag en Braassem er geen pensioengerechtigde leeftijd meer is. Mensen mogen blijven werken totdat ze dat niet meer willen. Het leidt tot bloeiende communities van inwoners die voor elkaar zorgen en elkaar helpen.
De jongerenpartij, ‘jong Kaag en Braassem’ maakt zich wel heel erg zorgen. Hoe kunnen de Veense kermis en de andere evenementen nog georganiseerd worden? Hoe kan het onderwijs nog zo georganiseerd worden dat hun kinderen naar school kunnen gaan? Zij vragen aandacht voor de jonge generatie. De jongeren gaan vaak met de trein naar Den Haag om aandacht te vragen voor hun problemen. Dat doen ze natuurlijk met de trein, want er is in 2040 een lightrail tram geopend in Kaag en Braassem. Die lightrail werd overigens tegelijk geopend met de Leimuidertunnel.
In het hart van de gemeente is een zeur café geopend. Het is alle dagen open en hier wordt naar hartenlust gebiljart en gedart, oude sporten van weleer, en gezeurd. Zodat ook deze inwoners een plek hebben om naar toe te gaan.
Vele inwoners herinneren zich nog de dreigende overstroming in Leimuiden in 2035. De boezemkade van de Ringvaart begaf het en binnen een aantal uren was het water de polder in gelopen. Door krachtig ingrijpen van de bewoners zelf is een hele grote ramp voorkomen. Daarna is het water is niet een vijand, maar een vriend geworden. De gemeente is één van de voorlopers geweest van het bouwen in en op het water. De drijvende woningen zijn verplaatsbaar. De waterkwaliteit is enorm verhoogd dankzij de aangroei van waterplanten op de fundering in het water. Met een ingenieus watertaxi systeem, ontwikkeld door lokale ondernemers, is Kaag en Braassem voor alle inwoners bereikbaar.
Natuurlijk wordt dit jaar ook 105 jaar vrijheid gevierd. De herinneringen aan de tweede wereldoorlog blijven. De anjerperken, in 2024 nog maar in twee dorpen, zijn uitgegroeid tot plekken van ontmoeting. Bij de kerk in Hoogmade, die na een afschuwelijke brand op 7 juli 2024 weer werd ingewijd, staan de witte anjers in vol ornaat.
Tot zover mijn glazen bol. We weten niet hoe de wereld er uitziet in 2050. Maar die ziet er anders uit dan de wereld waarin wij nu leven. Dat weten we zeker. Wat er niet veranderd is, is de kracht van onze gemeenschappen en haar inwoners. Het naar elkaar omzien, het kennen van je buurman of buurvrouw, het vrijwilligerswerk. Dat is de kracht van Kaag en Braassem en ik geloof heilig dat dit in de toekomst nog altijd zo zal zijn. Onze lokale gemeenschappen zijn sterk verankerd.
Wij blijven ons inzetten voor samenwerken, de ontmoeting en blijven energie steken in een fijne woon- en werkomgeving. Daar kunt u ons op aanspreken. We geven een podium aan inwoners en ondernemers die de gemeente een stukje mooier willen maken.
Voor het komend jaar staat er weer veel op de rol voor het college en de gemeenteraad. Dat verdient aandacht en waardering. Ik nodig u uit, als geïnteresseerde in de politiek, om ook een steentje bij te dragen. We organiseren binnenkort een cursus om politiek actief te worden. Houd het in de gaten en zegt het voort.
Mijn persoonlijke wens voor u: Laten we elkaar opzoeken, ontmoeten, ook als we denken dat we niet zoveel met elkaar gemeen hebben. Laten we van mening verschillen, graag zelfs. Twijfel meer, leer meer, wees tolerant en genuanceerd. Maar wees vooral lief voor elkaar!
Eind 2024 verloren we ons zeer gewaardeerde raadslid Gino Wesselman. In zijn herinnering zou hij tegen mij gezegd hebben: Astrid houd het kort! Laat vooral de mensen met elkaar in gesprek gaan. Want om de ontmoeting draait het immers. Daarom sluit ik nu af, terwijl ik zeker weet dat ik in de ogen van Gino het niet kort heb gehouden.
Ik proost graag met u op een gezond en gelukkig 2025!"