Minder vuur stoken voor een betere luchtkwaliteit en gezondheid
Er zijn in de gemeente veel liefhebbers van vuur stoken. Er wordt dan ook regelmatig een vuurtje aangestoken. Wat stokers niet zien bij het stoken van een vuurtje in de tuin of in huis, is wat er de lucht in gaat.
De rook van een houtvuur bevat veel fijnstof en andere ongezonde stoffen. Deze rook verontreinigt de lucht in huis en in de directe omgeving buiten. Vooral mensen met longklachten hebben daar veel last van. Ook voor de stokers en huisgenoten zelf, zijn de stoffen in de rook heel ongezond. Daarom is het advies geen hout te stoken als de (weers)omstandigheden ongunstig zijn. Dit is het geval bij een code rood van de Stookwijzer. De Stookwijzer vindt u op Atlas Leefomgeving.
Ongunstige omstandigheden om hout te stoken
Tijdens dagen waarop het flink waait, wordt houtrook snel verspreid. Maar er zijn dagen waarop er zwakke of helemaal geen wind is, bijvoorbeeld als het mistig weer is. Op zulke dagen kunnen de uitgestoten stoffen zich minder goed verspreiden en kan de hoeveelheid fijnstof hoog oplopen. Ook kan de luchtkwaliteit door fijnstof slecht zijn. Op die momenten stoken zorgt voor een verdere verslechtering van de luchtkwaliteit. De stokers van een vuurtje hebben het vaak niet in de gaten, maar fijnstof kan heel vervelend zijn voor buurtgenoten, in het bijzonder voor mensen die longziekten hebben zoals astma of COPD, voor ouderen en kinderen.
Gezondheidseffecten van houtstook
Buurtgenoten hebben vaak last van de geur en rook die in de omgeving blijft hangen. En voor stokers van vuur zelf is de verslechtering van de luchtkwaliteit ook niet goed. Fijnstof in de lucht wordt ingeademd en komt in het lichaam terecht. Hoge fijnstofconcentraties hebben een sterk negatief effect op de gezondheid, het verhoogt het risico op (ernstige) gezondheidsklachten en is extra slecht voor degenen met diabetes.
Check de Stookwijzer!
Kijk zelf voordat u gaat stoken naar de Stookwijzer om te zien welke kleurcode er momenteel geldt. Het advies is om niet te stoken bij code rood. De Stookwijzer kan als app bekeken worden of op de computer. De app is te downloaden via www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.