Illegale prostitutie ontdekt tijdens regionale controle

Tijdens een controle van het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) zijn op twee plekken meerdere sekswerkers aangetroffen. In één van de gevallen is mogelijk sprake van mensensmokkel of mensenhandel. De controledag op vrijdag 11 juli was gericht op illegale prostitutie, met als doel meer toezicht te houden op de illegale prostitutiebranche en uit zorg voor de personen die dit werk moeten doen.

Op verzoek van gemeenten houdt het HEIT, met een gespecialiseerd team van politie- en gemeentemedewerkers, toezicht op de vergunde en niet vergunde seksbranche. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer de gemeenten Gouda, Alphen aan den Rijn, Zuidplas, Kaag en Braassem, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard.

Controle in Zuidplas en Gouda

Naar aanleiding van online toezicht zijn twee locaties gecontroleerd. Deze controles vonden plaats in de gemeente Zuidplas en in gemeente Gouda. Doel was om te controleren of wetten en regels worden nageleefd en of er geen sprake is van misstanden zoals gedwongen prostitutie.

In Zuidplas bleek de sekswerker zelf op het adres woonachtig te zijn. In Gouda trof het team een woning aan waar twee sekswerkers werkzaam waren en die niet leek te worden gebruikt als woning. Een van de sekswerkers werkte illegaal in Nederland. In de woning werden verder spullen als condooms en glijmiddel aangetroffen. De woning van waaruit gewerkt werd en de daaraan gekoppelde online seksadvertentie waren geregeld door iemand anders. Dit kan duiden op mensensmokkel en eventueel zelfs op mensenhandel.

Kaag en Braassem

Ook in Kaag en Braassem komen steeds vaker signalen binnen over vermoedelijke illegale prostitutie. Hoewel er tijdens deze actiedag geen controle is uitgevoerd in de gemeente, laat dit zien dat deze problematiek zich in de hele regio kan voordoen. Meldingen van inwoners blijven van groot belang om op te kunnen treden.

Kwetsbaar

Sekswerkers die illegaal werken zijn per definitie kwetsbaar omdat zij vaak geen Nederlands en Engels kunnen praten of lezen. Deze sekswerkers weten de weg naar hulpinstanties vaak niet te vinden. Dit maakt hen kwetsbaar en kan duiden op  seksuele uitbuiting (een vorm van mensenhandel).

Verder onderzoek

Een gespecialiseerd team van de politie doet verder onderzoek naar de illegale sekswerker. Als zij daadwerkelijk slachtoffer is, krijgt zij de gelegenheid om hiervan aangifte te doen. Dit soort situaties treft het HEIT prostitutieteam regelmatig aan tijdens dit soort controles. Een slachtoffer van seksuele uitbuiting kan direct hulp ontvangen, denk aan een opvangplek, psychische hulp en/of financiële ondersteuning. Na dit soort controles en onderzoek kan een gemeente een bestuurlijke maatregelen opleggen, zoals een boete of het tijdelijk sluiten van een woning. Bij strafrechtelijke signalen doet de politie verder onderzoek.

Wilt u ook iets melden?

Meld verdachte situaties, zoals illegale prostitutie en/of mensenhandel altijd! De gevolgen voor de mensen die erbij betrokken zijn kunnen een enorme invloed hebben op hun leven. Het is belangrijk dat we als samenleving alert zijn. Mensenhandel klinkt misschien als iets dat niet in uw wijk gebeurt, maar het kan zomaar onder uw ogen plaatsvinden. Op deze website vindt u meer informatie over het herkennen van mensenhandel: www.wegwijzermensenhandel.nl

Ziet u iets wat u niet vertrouwt en is het urgent, bel dan gelijk 112. Meldingen voor de politie en het HEIT kunnen worden doorgegeven via 14 070 of bij Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of meldmisdaadnoniem.nl.

HEIT

Het HEIT is een samenwerkingsverband tussen onder meer gemeenten, Politie, Douane, Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, drie omgevingsdiensten (ODH, ODMH en ODWH) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het team werkt in alle gemeenten binnen de politie-eenheid Den Haag samen om ondermijnende criminaliteit en misstanden in de prostitutie aan te pakken.