Exploitatievergunning horeca

Als u een hotel, restaurant, café of andere openbare inrichting wilt starten of overnemen, is het nodig om een exploitatievergunning horeca bij de gemeente aan te vragen (artikel 2.28, eerste lid, van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).  

Openbare inrichting

Een openbare inrichting is een hotel, restaurant, café, pension, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis, clubhuis of elke andere voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies wordt verstrekt, waar dranken worden geschonken of spijzen voor directe consumptie ter plaatse worden verstrekt of bereid met bijbehorend terras.

Voor een aantal categorieën van kleinschalige openbare inrichtingen waar de openbare orde duidelijk niet in het geding is, is geen vergunning nodig (artikel 2.28, vierde lid, Algemene Plaatselijke Verordening). Denk hierbij aan bedrijfskantines, een koffiecorner in een museum of een ontbijthoekje bij de bakker.

Vrijstelling

Openbare inrichtingen die een horecabedrijf zijn als bedoeld in de Alcoholwet, zoals een café, restaurant, (sport)kantine e.d., kunnen vrijgesteld worden van de vergunningplicht. De gemeente kijkt samen met u of uw openbare inrichting onder de vrijstellingsmogelijkheid valt. 

Bibob

De aanvraag voor de exploitatievergunning toetsen wij ook aan de Wet Bibob. Bibob staat voor bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. De Wet Bibob helpt de gemeente om te controleren met wie zij zaken doet. Dit voorkomt dat mensen met verkeerde bedoelingen vergunningen of subsidies kunnen krijgen.

Om ons in de gelegenheid te stellen om dit onderzoek uit te kunnen voeren is het ingevulde Bibob-vragenformulier (inclusief alle opgevraagde bijlagen) een verplicht onderdeel van de aanvraag voor de exploitatievergunning.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van de aanvraag wordt op grond van de legesverordening  een bedrag van € 311,90 in rekening gebracht.

Bijzonderheden

Verkoopt of schenkt u ook alcohol? Vraag dan ook een alcoholvergunning aan.

Aanvraag

U vraagt het aanvraagformulier waarmee u een exploitatievergunning aan kunt vragen op bij de gemeente via het contactformulier of via apv@kaagenbraassem.nl. Wij nemen contact met u op en geven u advies over de mogelijkheden binnen het omgevingsplan, de eisen van de APV en andere criteria. Vervolgens sturen wij u de benodigde formulieren en kunt u de aanvraag indienen. Bij het indienen van een aanvraag zijn de volgende bijlagen verplicht:

  • Plattegrond van de inrichting (op schaal) met daarop aangegeven alle daarbij behorende lokaliteiten en terrassen (met duidelijke vermelding van de maten).
  • Bibob-vragenformulier (inclusief bijlagen).

Mocht het voor de aanvraag nodig zijn, dan kunnen wij aanvullende informatie en documenten opvragen.

Zie ook:

Uitvoeringsbesluit exploitatievergunning openbare inrichtingen gemeente Kaag en Braassem op Overheid.nl