Rioolverstopping

Meld verstoppingen in het riool in de openbare ruimte bij de gemeente (ook buiten kantoortijd).

De riolering is hoofdzakelijk ontworpen voor het afvoeren van afvalwater. De gemeente streeft ernaar om vuilwater en relatief schoon regenwater zoveel mogelijk gescheiden af te voeren. Dit gebeurt nog niet op elke locatie en een deel van het regenwater wordt nog door het vuilwaterriool afgevoerd. Regenbuien worden extremer door klimaatverandering, waardoor de uitdaging steeds groter wordt om al dit water af te voeren.

Voordat u een melding maakt, is het belangrijk om vast te stellen of u daadwerkelijk te maken heeft met een rioolverstopping. Water op straat duidt niet per se op een verstopt riool en kan gemeld worden via een Fixi-melding. Dat kan via de website van Fixi of de Fixi-app.

Een verstopping van het riool herkent u eerder aan problemen zoals het niet kunnen doorspoelen van uw toilet of het niet goed doorlopen van water uit de wasbak. In dergelijke gevallen kunt u een verstopping melden bij de gemeente. Indien u in een huurhuis woont, dient u contact op te nemen met de verhuurder.

Verstopping oplossen

Als u last heeft van een verstopping in het riool is het (vóór u kosten maakt) van belang te controleren waar deze zich bevindt:

  • In het openbaar gebied
  • Op uw eigen terrein

Hieronder leest u hoe u de locatie kunt bepalen.

Let op: Als u op eigen initiatief kosten maakt voor het ontstoppen van het riool op gemeentegrond zonder toestemming van de gemeente, kunnen de gemaakte kosten niet verhaald worden op de gemeente. Kosten door schade aan gemeentelijke verhardingen en/of riolering worden bij u in rekening gebracht.

Bepaal het type rioolstelsel

  • Vrij-vervalriool: dit type riool werkt op basis van zwaartekracht, waarbij afvalwater door leidingen naar een laag punt stroomt en vervolgens wordt weggepompt naar de waterzuivering.
  • Drukriool: bij dit type riool wordt huishoudelijk afvalwater door kleine pompen door persleidingen afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Als u een pompput op uw terrein heeft, dan heeft u waarschijnlijk een drukriool.
  • Let op: twijfelt u over het type rioolstelsel? Neem dan eerst contact op met de gemeente. Bel binnen kantooruren de gemeente via 071 332 72 72.
Vrij-vervalriool

De verstopping in een vrijvervalriool kan op diverse plaatsen zitten. De aansluiting van het huisriool is te verdelen in een gemeentelijk en een particulier gedeelte. Ergens tussen deze delen bevindt zich een ontstoppingsstuk of verzamelput, vaak op de eigendomsgrens of dicht bij de voordeur. U kunt als volgt bepalen waar de verstopping zit:

  • Graaf het ontstoppingsstuk of de put op uw eigen terrein bij vrij en open deze.
  • Bekijk of het ontstoppingsstuk (vrijwel) droog staat. Als dit zo is, zit de verstopping op eigen terrein. Als het ontstoppingsstuk vol water staat, zit de verstopping in het gemeentelijke gedeelte van het riool.

Verstopping op eigen terrein

De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor het gedeelte van de riolering dat ligt tot aan de eigendomsgrens. Een verstopping in dit gedeelte moet u zelf (laten) verhelpen.

Verstopping op gemeentegrond

Als het ontstoppingsstuk vol met water staat, belt u binnen kantooruren de gemeente via 071 332 72 72. Buiten kantoortijden kunt u voor ernstige storingen aan het riool bellen met het rioolstoringsnummer 06 51 50 85 63. Het probleem wordt door de gemeentelijke storingsdienst verholpen.

Drukriool

Als u problemen met de afvoer van uw drukriool hebt, belt u binnen kantooruren de gemeente via 071 332 72 72. Buiten kantoortijden kunt u voor ernstige storingen aan het riool bellen met het rioolstoringsnummer 06 51 50 85 63. Het probleem wordt door de gemeentelijke storingsdienst verholpen.

U kunt beter niet zelf gaan graven, maar de komst van de servicemonteur afwachten. Met besturing op afstand kan men vaak al zien of de pompput nog functioneert en hoe hoog het water in de put staat. Een storing aan de pompinstallatie dient u direct te melden aan de gemeente.

 

Meer informatie

Wateroverlast voorkomen

De gemeente Kaag en Braassem is, net als alle andere gemeenten, bezig om het regenwater van de riolering af te koppelen. Om de regenwaterriolering zo goed mogelijk te benutten, worden woningeigenaren op projectbasis gevraagd hun regenwater hierop aan te sluiten. Deze maatregel zorgt ervoor dat wateroverlast wordt beperkt.

Daarnaast kunnen we het aantal rioolverstoppingen drastisch terugdringen door geen vaste stoffen in de rioolafvoer terecht te laten komen. Vooral vet, olie, maandverband, tampons en vochtige doekjes zijn belangrijke veroorzakers van verstoppingen in het riool.

Naast wateroverlast vanuit het riool kan regen- en grondwater ook overlast geven op eigen perceel. Lees op deze webpagina op onze website wat de verantwoordelijkheden zijn met betrekking tot wateroverlast, wat u zelf kunt doen om wateroverlast tegen te gaan, en hoe u waterschade kunt voorkomen.

Borrelende riolering

Normaal gesproken staat het hoofdriool vrijwel leeg, maar tijdens hevige regenval kan het rioolstelsel zich vullen met regenwater op plekken waar vuilwater en regenwater nog niet volledig gescheiden zijn. De lucht die in het hoofdriool aanwezig is, moet dan plaatsmaken voor het water. Dit gebeurt via de huisaansluiting en de binnenhuisriolering van de woning. De ontspanningsleiding, een onderdeel van de binnenhuisriolering, zorgt voor ontluchting. Deze leiding loopt door het dak van de woning en heeft een open verbinding met de buitenlucht.

Wanneer de ontspanningsleiding onvoldoende werkt, kan de lucht via de stankafsluiter van de wastafel, het toilet of een keukenafvoer ontsnappen. Hierbij ontstaan borrelende geluiden, opspattend water en stank. Een goed werkende ontspanningsleiding voorkomt deze overlast. Als u hinder ervaart van een borrelende riolering, kunt u tijdens kantooruren bellen naar het gemeentelijk meldpunt via 071 332 72 72.