Spullen en afval

Duurzaam omgaan met spullen en afval

Stap voor stap werken we toe naar een schone en circulaire leefomgeving. We kijken naar wat we dicht bij huis kunnen doen. We scheiden op de juiste manier ons afval, repareren zo veel mogelijk wat kapot is en geven spullen die we zelf niet meer nodig hebben een nieuw thuis. Samen maken we het verschil.

Waarom scheiden we afval? 

Afval scheiden is belangrijk, omdat afval voor een groot deel kan worden hergebruikt. Op deze manier hoeven er geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden voor nieuwe producten. Wist u bijvoorbeeld dat van veertien lege batterijen een brilmontuur wordt gemaakt en van 142.058 batterijen een Volkswagen Up? Het recyclen van materialen kost meestal veel minder energie dan het verkrijgen van nieuwe grondstoffen. Door nieuwe grondstoffen te winnen, putten we de aarde uit. Afval scheiden is dus goed voor het milieu!

Wat levert afval scheiden u op? 

Door het goed scheiden van afval heeft u invloed op de hoogte van uw afvalstoffenheffing. Wie minder vaak restafval aanbiedt, betaalt minder afvalstoffenheffing dan iemand die vaak restafval aanbiedt. De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast en variabel tarief. Het vaste tarief betaalt u altijd. Deze kosten zijn voor de inzameling en verwerking van de gescheiden afvalstromen, zoals GFT, PMD en glas. Het variabele tarief is afhankelijk van het aantal keren dat u uw restafval aanbiedt. Wilt u meer weten over afval scheiden? Lees dit artikel op onze website voor meer informatie.

Hulp bij afval scheiden met de afvalscheidingswijzer 

Weet u niet waar u sommige producten kunt weggooien? Raadpleeg bij twijfel de website of app van Cyclus om zo goed mogelijk uw afval te scheiden. Op de website van Cyclus vind u de afvalscheidingswijzer. U tikt in wat u weg wilt gooien en in het antwoord staat wat voor soort afval het is. Als het grofafval is, weet u met deze wijzer ook gelijk of er betaald moet worden.

Wilt u meer weten over huishoudelijk afval, zoals welk afval u kunt aanbieden en wanneer het wordt opgehaald? Kijk op deze webpagina op onze website voor meer informatie.

 

Leuke tips

Afval scheiden gaat best goed in onze gemeente. Maar naast het scheiden van afval kunnen we nog meer doen voor een schoon, duurzaam én circulair Kaag en Braassem. Klik hieronder voor leuke tips!

Prik samen je dorp schoon!

Stichting Groen Licht organiseert zwerfvuilacties in alle dorpskernen van Kaag en Braassem. Met de zwerfvuilacties trommelt de stichting inwoners op om de handen uit de mouwen te steken en vuilnis te verzamelen. Tijdens deze acties worden zo’n honderd zakken met vuil verzameld. Meer informatie over de zwerfvuilacties vindt u op de website van Stichting Groen Licht.

U kunt ook meedoen aan Het groene kwartiertje. Om hieraan deel te nemen adopteert u een straat om deze vervolgens schoon te houden. Wilt u meedoen aan deze activiteit? Ga voor meer informatie naar de website van Stichting Groen Licht.

Kringloopwinkels Kaag en Braassem

Kringloopwinkels worden steeds populairder. Niet alleen om spullen naartoe te brengen als u ze niet meer gebruikt, maar ook om er zelf spullen te kopen. U kunt er terecht voor boeken, kleding, meubels, servieswerk en nog veel meer. In Kaag en Braassem hebben we twee kringloopwinkels.

  • Kringloopwinkel De Parel, Noordeinde 72 in Leimuiden.
  • Kringloopwinkel Alkemade, Conservenweg 191 in Roelofarendsveen.
The Clothing Loop

Ooit gehoord van The Clothing Loop? Zij zijn een onafhankelijk initiatief die zich inzetten voor de slow fashion beweging. Zij organiseren clothing loops wat inhoud dat een tas met tweedehandskleding van deur naar deur gaat. U haalt eruit wat u leuk vindt en u stopt kleding in de tas die uzelf niet meer draagt. Op deze manier shopt u ‘gratis’ een nieuwe outfit van tweedehandskleding. Er zijn meerdere loops actief in onze gemeente: in Roelofarendsveen, Oude Wetering, Rijpwetering en Oud Ade. Wilt u meedoen aan de kledingruil? Aanmelden kan via de website van The Clothing Loop.

 

Partners

Cyclus

Het huishoudelijke afval wordt opgehaald door Cyclus. Zij ondersteunen de gemeente bij het creëren van een schoon en veilig leefmilieu. Zij zorgen dat het afval van inwoners wordt opgehaald en dat het netjes blijft op straat. Cyclus is de schakel tussen afval en de opwerking tot waardevolle grondstoffen.

Cyclus