Gemeenteraad geïnformeerd over participatieplan voor beleidskader wind en zon
Op de Context en Kadersavond van 11 december werd het participatieplan voor het beleidskader wind en zon gepresenteerd aan de gemeenteraad. In een beleidskader staan de spelregels beschreven waaraan een windturbine en zonneweide moeten voldoen. De gemeente wil samen met de omgeving werken aan deze spelregels. Met een beleidskader kan een vergunning worden afgegeven voor windturbines en zonneweides. Dit is nu nog niet mogelijk in onze gemeente. Het beleidskader is één van de vervolgstappen van de eerder vastgestelde Lokale Energie Strategie (LES).
Doel van het participatieplan
De gemeente wilt samen met de omgeving nadenken over de spelregels voor wind- en zonneprojecten. Dit zijn spelregels die gaan over onderwerpen als de technische eisen, de financiële opbrengsten, lokaal eigendom en procesparticipatie in de ontwikkelfase van een project. Daarbij wordt de inbreng van inwoners vanuit het vorige LES-traject meegenomen. Ook wordt er gekeken naar de belangen en wensen van de omgeving, en hoe we dit in het beleidskader kunnen opnemen.
Proces van het participatieplan
Het participatieproces bestaat uit acht stappen, die tijdens de presentatie aan de gemeenteraad zijn besproken. Deze stappen zijn bedoeld om samen met de inwoners en andere betrokkenen het beleidskader voor wind- en zonne-energie verder vorm te geven. Hieronder volgt een overzicht van de acht stappen:
Stap 1: Aankondiging en uitnodiging
In de eerste helft van 2025 komt er een aankondiging en krijgen inwoners een uitnodiging om mee te doen aan de themamarkten.
Stap 2: Themamarkten
Tijdens de themamarkten kan iedereen informatie ophalen, deelnemen aan themasessies met experts en in gesprek gaan met de gemeente. Ook worden er ideeën opgehaald over spelregels voor wind- en zonne-energie. Met de opbrengst wordt een concept-beleidskader opgesteld.
Stap 3 en 4: Verdiepende sessies
Tijdens de verdiepende sessies wordt het concept-beleidskader besproken met inwoners, organisaties en ondernemers. Iedereen kan tijdens deze sessies reageren op het concept-beleidskader.
Stap 5: Consultatie
Tegelijk met de verdiepende sessies wordt het concept-beleidskader online gedeeld voor reacties.
Stap 6: Evaluatie
Na stap 5 kijkt de gemeente terug op het participatietraject. In stap 3 tot en met 5 zijn reacties verzameld op het participatieproces als inbreng voor de evaluatie.
Stap 7: Opstellen definitieve concept-beleidskader
De gemeente kan met de uitkomsten van de consulatie en zienswijzeprocedure het beleidskader aanpassen. Het wordt daarna samen met de nota van beantwoording en de evaluatie opgeleverd.
Stap 8: Besluitvorming
Het beleidskader wordt gedeeld met de gemeenteraad en die besluit daarna over het vaststellen van het beleidskader.
Reactie van de gemeenteraad op het participatieplan
De gemeenteraad kan tot 6 januari een reactie geven op het participatieplan. Het college neemt daarna een besluit.
Presentatie en participatieplan bekijken
Wilt u meer informatie over het plan? Tijdens de presentatie van 11 december werd het hele participatieplan uitgelegd. U kunt de opname van de presentatie en het plan in het raadsinformatiesysteem van de gemeenteraad vinden.